el color i la seva representació

Dins d’aquesta nova unitat, treballareu el color i diferents tècniques plàstiques

Per començar, vos introduireu a la teoria del color. Entendreu d’una manera física que és el color. Practicareu de forma química amb ell, creant noves tonalitats. I des d’un punt de vista psicològic, les relacions i lectures d’aquest.
Per  practicar amb el color, la primera làmina exercitareu la vostra mà amb el pinzell per trobar nous tons al cercle cromàtic.

· el color
El color és una sensació que es produeix en resposta a una estimulació de l’ull causada per la llum. L’ull, mitjançant unes cèl.lules anomenades cons i bastons situades a la retina, reacciona a la llum i envia aquesta informació al cervell, el qual la interpreta.
Els cons reaccionen als diferents colors, mentre que els bastons reaccionen a la intensitat de llum.

El color, com a llum, està compost d’ones electromagnètiques, les quals, depenent de la seva longitud donen com a resultat un to.
Però, algunes d’aquestes longituds no són percebudes visualment per ull, com els rajos infrarojos o els ultraviolats.
Llavors, com es veu el color? La llum, amb aquestes ones visibles, contacta amb la superfície dels objectes. Depenent de la seva composició química, absorbeix part les diferents longituds d’ona , i reflecteix la proporció restant, que és allò que “veu l’ull”.

visió del color

visió del color

· Color llum i color pigment
Existeixen dues maneres de classificar el color depenent de la seva natura: el color llum i el color pigment

 • El color llum es aquell que prové de qualsevol font de llum com el sol, una bombeta, el foc… Els colors primaris d’aquesta classificació són: vermell, verd i blau. Amb els colors primaris es poden crear la resta de colors secundaris, terciaris, etc…
  El color llum també s’anomena barreja additiva, ja que la mescla de tots el colors dona com a resultat el blanc, és a dir, la llum pura. La seua absència és el negre.
  Per posar un exemple, un monitor d’ordinador. Si es manipulen els mitjans per equalitzar-ho, s’obté el blanc total. En canvi, quan està apagat, el monitor queda negre.
  A més a més, molts programaris per treballar amb imatges, donen l’opció del RGB -colors primaris llum-.
 • Altra classificació és el color pigment. Aquesta és la que es treballa amb eines plàstiques tradicionals: oli, tremp… Els color primaris d’aquesta son: magenta, groc i cian. La barreja de tots dona com a resultat el negre, per aquesta raó se li diu també barreja subtractiva, ja que lleva lluminositat. L’absència és el blanc, el blanc com el paper nou.
  Al igual que el color llum, les diferents barreges entre primaris donen lloc als colors secundaris com ara: verd, taronja i lila. També els terciaris.
  A les impremtes es treballa mesclant aquests tons l’hora de crear la resta, encara que se li afegeix el negre pur, per què quede més net. Llavors, a les impremtes, a l’hora de nomenar un color per percentatges, es parla de CMYK.

· Qualitats del color.
El valor del color es determina per tres qualitats: to, saturació i llum

 • El to és el que normalment anomenen color: verd, taronja, rosa…
 • La saturació és la intensitat del color, la puresa. Un to és molt saturat quan no ha sigut barrejat amb el seu complementari.
 • La lluminositat és la llum que conté un to, bé per ser clar, com un groc, o per haver sigut aclarit, com un blau mesclat amb blanc.

Aquests termes, també es poden trobar a les aplicacions infogràfiques com Photoshop, amb les sigles en anglès: HSB –hue, saturation and brightness

to, saturació i lluminositat

to, saturació i lluminositat

finestra paleta de color Photoshop

finestra paleta de color Photoshop

Altra qualitat del color, psicològica i la seva identificació pot vore’s alterada per cada individu, ja que el límit entre fred i càlid, no està estrictament definit.
Malgrat això,  cal recordar que el color és llum i que les diferents longituds d’ona tenen temperatures.
La gamma o temperatura és la sensació que ofereix un to: tons fres o càlids

gamma o temperatura del color

gamma o temperatura del color

· Representacions del color
N’hi ha diferents representacions del color atenent a les seves qualitats, com per exemple el triangle de la ICE, el model de Münsell, el RGB i el CMY-K nomenats abans… encara que un del primers models i més efectiu per a l’estudi a l’aula és el cercle cromàtic de Newton.

cercle cromàtic

cercle cromàtic

Serà a partir d’aquesta representació, que treballareu amb color pigment,  la vostra làmina.

· Situacions a l’hora de percebre el color
Malgrat tota la teoria del color, la percepció exacta d’aquest es pot vore influïda per diferents aspectes. Pot ser la quantitat de llum, bé per què siga de nit o de dia. També per la temporada de l’any, no hi ha la mateixa llum a l’estiu que a l’hivern. O pel tipus de material on reflecteixen les ones electromagnètiques… o simplement, no tothom veu de la mateixa manera els colors, es poden trobar matisos lleugerament diferents.
Però, a vegades, aquesta variació en la percepció es deu a alteracions fisiològiques, com ara el daltonisme.

Els vídeos següents tracten, conceptes sobre la teoria del color i disfuncions a la percepció de color.
Aquest primer vídeo del programa Quèquicom de TV3, vos ajudarà a entendre millor allò parlat a classe sobre el color. També ens explica el daltonisme i com, un pintor que la pateix s’ha enginyat una manera per poder representar els colors sense problemes.

Aquest segon vídeo de la sèrie de TV3 Colors en sèrie ens mostra la vida del Neil Harbisson , d’una persona que pateix acromatòpsia.

Fes aquesta petita prova per saber si veus correctament els colors
test de Ishihara

A més, la percepció de color també depèn de l’espècie. No tots els éssers vius tenen la capacitat de percebre els mateixos tons.
Per exemple, en comparació amb els humans, n’hi ha animals amb una percepció més parca: els cavalls veuen les longituds entre els vermells i els blaus. Les abelles, no distingeixen molt bé els vermell, però sí les longituds ultraviolades. O algunes papallones, que poden distingir més colors que cap altre ésser viu.
Ací teniu un .pdf, on s’explica la visió cromàtica dels animals.
visió cromàtica dels animals

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s